Color a la vida

Color a la vida

Pàgines

dissabte, 27 de desembre del 2014

Les 4 metàfores

A partir de quatre metàfores s'explica com a partir de la tecnologia es pot aprendre o entendre la funció de l'ordinador:
  • Metàfora tutorial: on l'ordinador és el tutor
  • Metàfora de la construcció: l'ordinador com a alumne 
  • Metàfora del laboratori: l'ordinador com a simulador
  • Metàfora de la caixa d'eines: l'ordinador com a eina.
Metàfora tutorial:
En el qual l'ordinador té la funció de tutor. Aleshores es van crear una sèrie de programes que simulaven un sistema d'educació tradicional en el qual els alumnes havien d'anar fent una sèrie d'exercicis i l'ordinador els corregeix.

Tot i el gran ús i popularitat d'aquests estil d'ensenyament, a la vegada també amb els anys s'ha demostrat que es un mètode poc fiable a nivell de que els alumnes aprenguin o adquireixin nous coneixements. Un exemple d'aquesta metàfora és la pàgina web JClic o l'Edu365,

Metàfora de la construcció
En aquesta l'ordinador és com un alumne i per tant, l'alumne ha de controlar l'ordinador i ho fa tot amb la màquina. Un gran exemple és el programa: SCRATCH

Extret de: Flickr

En aquest programa el gat és com l'alumne. L'alumne és qui li ha d'indicar els moviments! Per tant aqui no és l'ordinador que indica l'alumne, sinó que és l'alumne qui dóna ordres a l'ordinador.


Metàfora del laboratori
En aquesta l'ordinador es transforma en un simulador. I els simuladors són l'evolució dels sistemes de tutorial. Amb aquests sistemes es poden manipular diversos paràmetres però no afegir-ne de nous.
Ens trobem per exemple dos programes:


  • El primer s'anomena Crayon Physics i consisteix en anar dibuixant obstacles i recorreguts per evitar que la pilota caigui. Per tant, estan jugant amb la llei de la gravetat. A continuació teniu un vídeo on es pot veure una mostra del joc:





  • I l'altre que us presento s'anomena Doctora Xinxeta  i és un programa en el qual els infants poden veure i experimentar per ells mateixos per exemple, quin procés duen a terme les plantes; ja que són ells els encarregats d'alimentar-la amb aigua i sol.

Imatge exttreta de: vi-view imatges


Metàfora de la caixa d'eines
L'ordinador és una eina de treball habitual en la nostra vida i per tant, també ho és dins l'escola.
Si voleu augmentar aquesta informació llegiu: http://ticotac.blogspot.com.es/2007/03/les-tic-sn-sols-una-eina.html


dimarts, 23 de desembre del 2014

Núvol de paraules

Un núvol de paraules és una manera de semàntica condensada d'un document en el qual els conceptes claus són representats en mides de fonts diferents (més grans aquelles paraules més freqüents o importants). S'utilitzen bàsicament per destacar la seva importància en els directoris o llocs web. És possible classificar paraules per ordre alfabètic, per popularitat o per representació dins el lloc. (informació extreta de http://www.wordle.net/).

A més a més hi ha diverses pàgines amb les quals crear núvols de paraules. tenim:
  • Wordle: genera núvols de paraules amb el text que l'usuari proporciona.
  • Tagxedo: funciona com wordle, perrò no es pot afegir text! Només etiquetes.
  • Word Out: crea núvols amb el text que li aportemi podem configurar formes, colors...
  • Abcya: és el més adequat per als més petits. 
  • Word Clouds: aquest permet fer núvols de paraules també per als més menuts i ens ofereix la possibilitat de descarregar o bé imprimir la imatge. 

Exemple de núvol de paraules: 

dilluns, 22 de desembre del 2014

Flipped Classroom

The Flipped Classroom és un sistema d'aprenentatge en el marc d'un procés docent semi-presencial, segons el qual els estudiant aprenen nous continguts amb la visualització de vídeos de contingut educatiu, normalment a casa, per després realitzar els deures, activitats, problemes o exercisis que s'hi puguin vincular a l'aula i amb el suport personalitzat del professor. Per més informació (http://ca.wikipedia.org/wiki/Aula_capgirada)

Amb aquest vídeo que us deixo a continuació està millor explicat en què consisteix una Flipped Classroom.

dissabte, 20 de desembre del 2014

Les presentacions dins l'educació - Power Point

Transmetre informació als uns als altres sempre ha estat un fet molt important. Hi ha moltes maneres de transmetre diferents continguts utilitzant recursos tecnològics sobretot en l'educació. Els docents s'han recolzat en pissarras, transparències, projectors, vídeos... Des de ja fa uns anys, va sorgir les anomenades presentacions. I el primer programa per poder realitzar-ne va se el Microsoft Power Point l'any 1987 pels ordinadors Apple Macintosh . 

Aquestes presentacions relacionades amb l'alumne, l'ajuden a adquirir la capacitat de cerca, selecció, anàlizi i síntesi de la informació i transformar-la en coneixement. I  a utilitzar mitjans i entorns digitals per comunicar-se i treballar de forma col·laborativa per recolzar l'aprenentatge individual i contribuir a la dels altres. 

Hi ha diferents programes i serveis en línia per crear i publicar presentacions:
  1. Power Point: és el més utilitzat i el que ofereix més possibilitats creatives avui en dia. I aquest programa està integrat en el pack de Microsoft Office.
  2. L'Impress: alternativa de qualitat i gratuït i forma part de l'Open Office i es pot descarregar gratuïtament i en català (http://www.sofcatala.org/)
  3. Google Docs (Drive): és un programa gratuït però no lliure.
  4. Slide Share o Slideboom: són dos programes de servei online que permet publicar presentacions. 



divendres, 19 de desembre del 2014

Comunicador en xarxa

Des  de l'inici de curs ens van parlar d'aquest projecte! El projecte que consistia en seguir i analitzar la producció d'un comunicador amb presència a la xarxa. I alhora utilitzar  eines col·laboratives online en el procés de recerca i seguiment.

El meu grup vam decidir seguir al periodista Carles Capdevila; des d'un inici voliem seguir a îlar Rahola o a Risto Mejide... Però com que ja estaven escollits, vam decidir seguir a en Carles! I després d'aquests mesos de recerca puc dir que tant a mi com a les del meu grup ens ha sorprès la gran quantitat de coses que ha fet i en les que hi està diàriament. A més a més podemm dir que segueix el decàleg d'un bon comunicador.
A continuació hi ha l'enllaç del blog que vam crear les 5 del grup per agrupar, publicar i compartirr les dades i conclusions després d'aquests mesos del seguiment:
http://seguimacarlescapdevila.blogspot.com.es/

dimecres, 17 de desembre del 2014

Resultat del Book Trailer!

I aquí us deixo el resultat del Book Trailer! Finalment l'altre dia la Sara, l'Andrea i jo vam presentar-lo! A la classe vam poder visualitzar varis book trailers, tot i això el que més em va agradar va ser que ens féssim escollir el què més ens va agradar! Personalment, el que més em va agradar a mi va ser el del llibre de El diari de l'Anna Frank.



Què vam tenir en compte a l'hora de realitzar el book trailer? Doncs com vaig explicar a l'altra entrada, el que vam tenir més en compte va ser que ens agradés a totes tres el llibre. Un cop el vam escollir ens va tocar llegir-nos-el. A més a més com que El nen dels cavalls és un llibre documental i està basat en una història real, també hi ha un documental. Aleshores individualment, cada una el vam visualitzar i comentar prèviament abans d'elaborar el trailer.

dissabte, 13 de desembre del 2014

On busquem imatges?

Moltes vegades ens preguntem d'on podem extreure imatges de bona qualitat i que sigui legal copiar-les. A classe ens van presentar la pàgina web de Flickr (https://www.flickr.com/#section-1). Per poder accedir a les imatges no és necessari crear un compte i hi ha una gran varietat d'imatges.


A més a més ens trobem el programa Jamendo amb el qual podem descarregar música gràtis i amb llicència. És cert que no són ni  cançons ni autors coneguts, però també estan molt bé! (https://www.jamendo.com/es/welcome)

divendres, 12 de desembre del 2014

Un bon comunicador!

Fa molts dies que estem treballant a classe què és ser un bon comunicador! Per aquesta raó a classe, després de llegir-nos el llibre Com parlar bé en públic i fer un petit debat, vam acabar creant un decàleg el qual qualificavem com el més encertat:
  1. Idees clares. Breu clar i precís (paraula exacta requereix recerca i documentació)
  2. Mostrar naturalitat i improvisar la mida justa.
  3. Elaborar un bon guió (estructura i format) i memoritzar-ne les idees.
  4. Dominar el llenguatge no verbal:posició del cos, gestualitat, mirada, vestimenta, actitud, somriure....
  5. Controlar la veu: volum, velocitat, vocalització, articulació i actitud: entonació.
  6. Controlar els nervis: respiració; silencis i pauses.
  7. Dominar la llengua, registres, varietats i llengua escrita..
  8. Usar suports audiovisuals: creativitat, diversitat de mitjans, no abusar-ne, no duplicitat. 
  9. Feedback (retroalimenntació) i mostrar empatia; humor; vivències personals, anècdotes, comparacions, exemples, fer preguntes.
  10. Estructurar el discurs: ser reiteratiu; relacionar introducció amb conclusió. Dedicar energia i temps a la introducció i la conclusió.

Imatge: Extreta de google.


dijous, 4 de desembre del 2014

Els Wikis i Viquipèdia

A classe de GTIC ja fa unes quantes sesions hem estat treballant què són els wikis. Per poder aprendre el què són i quina utilitat tenen, el nostre mestre Jordi Simón ens ha facilitat un site, del qual he extret gran part de la informació d'aquesta entrada nova.

Primer de tot anomenaré tres raons que ens han presentat a classe per les quals un mestre hauria de conèixer què és un wiki i més en concret,  què és la Wkipèdia.

  • Coneixe'ls en profunditat
  • Colaborar-hi
  • Poder valorar fins a quin grau és o no fiable
I per definir què és un wiki aquí us deixo la definició que trobem a la mateixa Vikipèdia: 
"Un wiki (del hawaià wikiwiki, que significa ràpid) és un lloc col·laboratiu que pot ser editat des del navegador pels usaris. Els usuaris d'un wiki poden d'aquesta manera crear, modificar, enllaçar i esborrar el contingut d'una pàgina web, de forma interactiva, fàcil i ràpida.. Un dels wikis més coneguts és la Wikipedia" (per més informació podeu clicar dins del link de la paraula wiki)
Aquest vídeo següent explica de manera més gràfica com funcionen, de manera més general:


*Aquest video està extret de la pàgina web: https://dotsub.com/

Com  molt bé diu el vídeo, hi ha diferents sistemes per crear un wiki, com per exemple:

  • CREANDOWIKIS
  • WIKISPACES
  • WIKIDOT
  • SHOUTWIKI
(Per consultar qualsevol d'aquests sistemes i buscar més informació us convido a aquesta pàgina; http://creandowikis.wikispaces.com/ )

I un exercici que vam fer a classe va ser editar un article de la Viquipèdia. Jo vaig editar un sobre l'Esabart Maragall. Tot i això el que em va sorprendre va ser que l'altre dia vaig entrar i ja m'ho havien editat tot.

http://ca.wikipedia.org/wiki/Esbart_Maragall